Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei alcool zilnic. Explicațiile specialiștilor

de: Ana Anițoiu
18 10. 2023

Specialiștii în sănătate au explicat ce se întâmplă în organismul tău dacă bei alcool în fiecare zi, chiar și dacă este vorba despre un singur pahar cu vin, pe care numeroase persoane obișnuiesc să îl consume pentru a se relaxa la finalul zilei, în speranța că vor adormi ușor.

Efectele consumului zilnic de alcool asupra organismului

Începând cu somnul, trebuie să știi că în ciuda faptului că alcoolul te poate ajuta să adormi, cel mai probabil, nu vei dormi bine.

Alcoolul scade calitatea somnului, întrucât întrerupe faza REM a acestuia. Un studiu ăcut în anul 2020 arată că cei care consumă alcool în cantități mari au avut șanse mai mari de a se confrunta cu o durată scurtă a somnului, sforăit și apnee obstructivă în somn.

De asemenea, conform specialiștilor, consumul zilnic de alcool ar putea scădea volumul creierului. Un studiu de anul trecut a demonstrat că o singură băutură alcoolică pe zi ar putea fi asociată cu modificări ale volumului materiei cenușii și albe din creier.

De altfel, persoanele care au consumat mai mult alcool zilnic au prezentat scăderi și mai mari ale volumului creierului.

În plus, consumul zilnic de alcool crește predispoziția la îmbolnăvire, deoarece afectează sănătatea sistemului digestiv și, prin urmare, și sistemul imunitar.

Alte efecte negative ale consumului de alcool

Totodată, alcoolul are efect direct asupra echilibrului neurotransmițătorilor (serotonină, GABA, dopamină) din creier. La ceva timp după consumul unor băuturi alcoolice, modificările chimice ar putea duce la iritabilitate, anxietate, depresie sau furie.

Un alt efect secundar al consumului de alcool este creșterea în greutate. O analiză din anul 2017 a arătat că privarea parțială de somn a fost asociată cu un aport caloric crescut – 385 de calorii suplimentare pe zi.

În plus, alcoolul conține foarte multe calorii. Un gram de alcool are șapte calorii. Cele mai multe pahare de vin conțin aproximativ 120 de calorii, iar acest lucru, pe lângă un consum caloric obișnuit pe parcursul unei zile, poate duce la creșterea în greutate.